Novetats

Ves enrere Nota de premsa

Nota de premsa

Cebrián: 'Augmentem l'esforç en vigilància i prevenció d'incendis any rere any'

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat l'increment en hores de vigilància preventiva d'incendis forestals, que augmenten un 13% enguany, així com també els equipaments i nombre d'unitats disponibles amb este fi. Acompanyada per la directora general de Prevenció, Dèlia Álvarez, la consellera ha presentat en el vell llit del riu Túria de València el nou pla i una mostra d'equipaments per a tasques de prevenció contra incendis forestals. Elena Cebrián ha incidit en que "any rere any s'augmenta l'esforç en dotació per a prevenció i s'ha intensificat la vigilància, la informació i la dissuasió a través del nou Pla, amb més hores de presència en el territori de mitjans humans".

La consellera ha posat en relleu "el paper dels agents mediambientals, presents en el territori durant tot l'any", que a més tenen les funcions d'investigació de causes dels sinistres i d'agents de l'autoritat i policia judicial per a iniciar els procediments sancionadors en cas de comportaments que incomplisquen la normativa d'incendis. En 2017 han investigat un total de 349 incendis forestals, 81 a Alacant, 60 a Castelló i 208 a València. D'ells, 265 obeïen a causa humana. Per això, Elena Cebrián ha insistit en la importància de la conscienciació i sensibilització, recordant la campanya "Stop al foc. La teua actitud pot marcar la diferència", que tindrà continuïtat enguany.

La conselleria compta amb el reforç de la vigilància a través de l'empresa pública VAERSA en observatoris i unitats mòbils. Para a la campanya 2018-2019 es passa de 449 a 459 persones; s'incorporen 22 unitats mòbils de vigilància noves, denominades unitats comarcals; s'augmenta de 9 a 11 mesos el servici de les unitats polivalents, s'incrementa i regularitzen a 9,5 mesos de servici de tots els recursos mòbils i es transforma una unitat ordinària en una nova unitat motobomba.

També s'incrementa el període mínim de permanència dels observatoris forestals de reforç a 4,5 mesos de presència. Dos observatoris més a la província de València passen a tindre una permanència de 24 hores i s'ha incrementat l'equip de coordinació amb un coordinador més per a esta província. A més, es reforça el personal formació i gestió de voluntariat, i per a les centrals de Comunicació de Prevenció d'Incendis Forestals (CPIF).

Com a novetat, per a enguany es creguen les unitats de gestió de biomassa agrícola residual, destinades a la trituració de restes agrícoles, en l'àmbit dels espais naturals protegits, en els que les limitacions per a l'ús del foc han de ser més estrictes. Estes unitats, operatives per a la pròxima campanya de poda després de l'estiu, les componen un tècnic i un coordinador autonòmics i Unitats de Gestió de Biomassa residual, previstes en els parcs naturals de Mariola, Font Roja, Desert de les Palmes, Serra d'Irta, Serra De, Calderona i Túria.

Campanyes de sensibilització urbanes i agrícoles

Una altra novetat consistix en la "Campanya de sensibilització de Prevenció d'Incendis Forestals en la Interfície Agrícola-Forestal", dirigida al sector agrari. Té per objecte informar i conscienciar respecte a la necessitat de previndre els incendis forestals conseqüència de la utilització del foc com a pràctica agrària. Començarà el pròxim 17 abril.

La campanya constarà de 18 sessions/tallers orientades a agricultors i ramaders, sindicats agraris, Federació de Cooperatives, cambres i consells agraris locals, associacions adherides a moviments associatius rurals, diputacions, ajuntaments, Grups d'Acció Local LEADER, associacions de propietaris forestals, consorcis de residus, col·lectius i plataformes que fomenten pràctiques agrícoles sostenibles, col·lectius i plataformes ambientalistas.

Amb el lema "Stop al foc. Protegix la teua Vivenda i la teua Urbanització", el dia 29 de març la conselleria reprén esta campanya de conscienciació iniciada l'any passat, dirigida als residents en urbanitzacions en terreny forestal i a l'ampli col·lectiu de població estrangera que residix o que eventualment passa les seues vacacions en estos llocs.

Es desenvoluparan 54 tallers informatius-divulgatius a realitzar entre les 106 urbanitzacions de més alt risc d'incendi de tota la Comunitat Valenciana. Participaran agents mediambientals, representants dels consorcis provincials de bombers i tècnics de prevenció d'incendis.