Novetats

Ves enrere El Consell encara la recta final de la campanya de conscienciació per a la prevenció d'incendis en terreny agrícola-forestal

El Consell encara la recta final de la campanya de conscienciació per a la prevenció d'incendis en terreny agrícola-forestal

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural encara la recta final de la campanya de comunicació i conscienciació per a la prevenció d'incendis en terreny agrícola-forestal dirigida als agricultors.

En el marc de la iniciativa Stop al Foc, i dins de les Línies Estratègiques Valencianes de Prevenció d'Incendis Forestals 2017-2020, aquest projecte ha tingut com a objectiu generar oportunitats de trobada i discussió, per a afavorir el diàleg entre els actors del sector agrari i forestal.

La Generalitat conclou aquesta campanya pionera els dies 1, 5 i 6 de juny amb tres jornades de retorn d'informació, en les quals els principals actors socials del món agrari debaten sobre les conclusions extretes pels més de 250 participants en les 18 sessions participatives que s'han realitzat per tot el territori de la Comunitat Valenciana des del mes d'abril.

En aquesta última fase de la campanya es donen a conéixer i es posen en comú els resultats fruit de les aportacions de tots els participants. Així mateix, els assistents poden abordar aquelles qüestions que no hagen quedat ben definides.

Les sessions de retorn es realitzen a Xàtiva (València), en una jornada que ha comptat hui amb l'assistència de la directora general de Prevenció d'Incendis, Delia Álvarez, i la directora general de Desenvolupament Rural, Maite Cháfer, a Les Coves de Vinromà (Castelló) i a Agres (Alacant), amb la participació d'actors significatius del món agrari com a sindicats AVA-Asaja, La UNIÓ, la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, consorcis per a la gestió de residus, ajuntaments, experts universitaris, tècnics de l'administració local i autonòmica, etc.

Aquesta campanya de conscienciació ha comptat amb 18 sessions-tallers convocades en zones amb el risc d'incendi forestal en la Comunitat Valenciana.

S'han celebrat tres sessions informatives, una per província, en les quals es va facilitar tota la informació necessària sobre el procés i 12 sessions participatives amb la finalitat d'entaular diàlegs col·laboratius. Resten les últimes tres sessions, de nou una per província, en les quals es traslladaran els resultats obtinguts de les diferents sessions participatives.

Les estadístiques revelen que el 72% dels incendis que han tingut lloc en els últims deu anys, es deuen a causes d'origen humà, ressaltant entre ells els derivats de cremes agrícoles.

Tenint en compte el caràcter evitable de la causalitat de gran part dels incendis forestals de la Comunitat Valenciana, des de la Conselleria es consideren essencial l'enfortiment de les mesures de prevenció i la priorització de l'actuació directa sobre les causes que els ocasionen.

La campanya pretén que, conjuntament, els diferents actors siguen capaços de dissenyar escenaris de futur que contemplen alternatives consensuades a la crema de restes de poda agrícoles. També, buscar de forma col·laborativa i consensuada, noves solucions i alternatives per a minimitzar al màxim els focus d'incendis que s'originen en zones d'interfície agrícola-forestal.